Merhabalar;

Bu konuda daha önce de yazmıştım, ancak daha fazla detay vermenin daha iyi olacağını düşünüyorum.

Siz de benim gibi düzenli olarak dizi izleyen, ancak bunları her seferinde bulup indirmekle uraşmak istemeyenlerdenseniz bu yöntem hoşunuza gidecek. Aslında kurulum oldukça basit, sadece 3 tane program kullanıyor olacağız, ve mac kullanıcısı olduğunuzu varsayacağız.

Öncelikle dizileri izlemek istediğiniz medya oynatıcısının durumdan duruma farklılık gösterebileceğini söylemeliyim. Ben Samsung TV’lerın sorunsuz olarak ulaşabildiği bir sistem kurdum. Ancak siz farklı medya oynatıcılar ile de bu sistemi deneyebilirsiniz.

Dizileri düzenli olarak indirmek için TV Shows Programını indiriyorsunuz (bu linkten). Program Sistem ayarlarınıza kopyalayacak kendini, Sistem ayarlarınızı açtığınızda aşağıdaki ekranı göreceksiniz.

TV Shows’un içine girdiğinizde ise yeni dizileri ekleyebileceğiniz alan çıkacak karşınıza. Add Shows ile yeni diziler ekleyebilirsiniz. Seçtiğiniz dizinin uygun torrent dosyaları alt kısımda listenelir. Bu sayede isterseniz diziye bir sonraki bölümden, isterseniz de daha önceki bir bölümden başlayabilirsiniz.

Ayarlar sayfasından da torrent dosyalarını nereye kaydedeceğini seçebilirsiniz. Benim ayarlarım aşağıda;

İzlediğiniz dizileri buraya ekledikten sonra bu programı unutabilirsiniz.

Torrentleri indirmek için Transmission oldukça başarılı bir program. (bu adresten indirebilirsiniz) Diğer torrent uygulamalarından ayrıştığı iki önemli nokta; belirli bir klasörü torrent dosyaları için izleyebilmesi ve zamana göre hız limitlemesi yapabilmesi.

Yukarıdaki örnekte TV Shows uygulaması torrent dosyalarını downloads klasörüne indiriyor, transmission da bu klasörü izlediği için otomatik olarak ekliyor dosyayı. Zamana dayalı hız limiti ile de transmission’ı hiç kapatmadan internet hızınızı alt üst etmesine engel olabilirsiniz.

Torrent bağlantıları birçok port üzerinden yapıldığı için genelde e-posta bile alamaz hale getirir sizi açık olduğunda. Bu sistemi kurduğunuz makina evde sabit duran makinanız ise gerekli zaman aralık ayarlarını yaptıktan sonra bu programı da unutabilirsiniz. Ya da benim gibi birşeylerin indirme sürecini izlemeyi seviyorsanız program size indirme hakkında çok detaylı istatistikler sunacaktır.

Transmission’ın en büyük avantajlarından biri de otomatik filtrelemeler yapabilmesi. Bu adım çok gerekli olmasa da sürecin tamamen otomatikleşmesini istiyorsanız takip edebilirsiniz.

Filtreme işini groups ekranından yapıyoruz. Burada izlediğiniz her dizi için bir klasör yarattığınızı varsayacağım;

Groups ekranından her bir dizi için bir kural yaratıp bu kurala uygun dosya geldiğinde otomatik olarak gruplanmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede transmission dosyayı tanıyacak, otomatik olarak gruplandıracak ve işlem tamamlandığında ilgili dizinin klasörüne kopyalayacaktır.

Bu adımla birlikte artık elinizde dizilerinizi otomatik olarak indiren bir sistem var.

Bir sonraki adımımız bir medya sunucusu çözümü. Bu dizilerinizi otomatik olarak takip eden, izlenme/izlenmeme durumlarını kaydeden ama herşeyden öte çok şık görünen bir sistem. Adı plex. Plex’in çaktırmasa da birazdan anlatacağım oldukça havalı birkaç özelliği daha var!

Plex’i kurduğunuzda Dizileriniz ve filmleriniz için birer klasör tanımlamanızı isteyecek. Dizileriniz için yukarıdaki sistemi kullanırsanız dosyaları tanıması çok daha hızlı oluyor.

Kurulum sürecinde çok ciddi başka bir ayar yok. Ekranlar aşağıda;

Plex aynı zamanda kendi içinde bir medya sunucusu barındırıyor. Bu sayede evinizdeki lokal ağa (hatta sabit bir ip varsa internete) stream yeteneği bulunuyor. Bu sayede ağa bağlanabilen TVniz ile plex’in veritabanındaki filmleri/dizileri/müzikleri izleme/dinleme şansınız var.

Elinizin altında bir medya sunucusunun olmasının bir diğer avantajı ise bunu iOS  ve android cihazlara stream edebilmeniz.

iOS’den stream için pek bir ayar yok, eğer wifi bağlantınız hızlı ise stream hızı da oldukça başarılı. Aşağıda Ekran görüntüleri var;

Umarım yararlı olmuştur. Peki, siz ne kullanıyorsunuz?