UI (Kullanıcı Arayüzü) son 10 yıldır artarak sohbetlerimize konu olan bir başlık. Kullanıcının daha rahat, hızlı ve natürel çalışması için uygun taban alanı yaratmak aslında UID’ın ana amacıdır. UID ile ilgili eski bir yazımı da bu adresten okuyabilirsiniz.
UID sadece güzel görünen ve fonksiyonel arayüzler yaratmak için değil tabii ki. Başka bir çok kolda da kullanıl(m)a(ya)n bir tasarım yaklaşımı.
Bret Victor’u tanıyormusunuz bilmiyorum, ancak ben yeni tanıdım. Kendisi UID ve UED (Kullanıcı deneyim tasarımı) konusunda bence dünyada en iyi uygulayıcılardan biri olan Apple’ın eski arayüz tasarımcısı. Matematiğe olan inanılmaz bir ilgisi var ve zaten apple’dan da “insanların müzik dinlemesine yardımcı olmaya hiç ilgi duymadığı” için ayrılmış. En azından kendisi böyle diyor.
Matematiği daha doğrusu ileri matematiği daha iyi anlatmak ve görsel öğelerle desteklemek için bir arayüz tasarımı hazırlamış. Aşağıdaki videoda bunun demosunu da görebilirsiniz.
Burada etkileyici olan şey, arayüzün tam anlamı ile etkileşimli, dolayısı ile bir fonksiyon yerine grafiksel bir yapı ile anlatımına yoğunlaşmış olması. Kendisinin Kill Math isimli bir projesi var, ki bu da o projenin ayaklarından biri.
Kendi Sözleri ile;
Ufak bir sır; büyük matematikçiler semboller ile düşünmez. e=mc^2 dediğinde aslında bu bir matematiksel denklem değil, Einstein’ın aklındaki eşliği insanlara anlatabilmenin o anki şartlarda en kolay yoluydu. Kill Math ile bunun daha kolay bir yolunu bulup bir sonraki Einstein’ın işini kolaylaştırmaya çalışıyorum. Hesap makineleri ve excel matematiği çok kolaylaştırdı. Kill Math bunu bir sonraki seviyeye taşımayı, kolaylığın yanına anlaşılabilirliği koymayı hedefliyor.
Aynı konsept çerçevesinde interaktif okuma, Bilimin iletişim sanatı, gibi efsane bakış açılarına da web sitesinden ulaşabilirsiniz.