wallpaper-2478665

Daha önce de yazmıştım, ancak detaylandırarak bir daha üzerinden geçmenin verimli olacağını düşünüyorum. Her gün, bazıları inbox’ımıza ulaşan, bazıları spam’de kalan yüzlerce reklam amaçlı e-posta alıyoruz. Ancak araştırmalar bu e-postaların sadece %2’sini açtığımızı ve açtıklarımızın %4’üne tıkladığımızı gösteriyor. Bu rakamlardan spam diye nitelendirdiklerimizde oranlar yükselse de, iyi bir başlık, içerik ve optimize bir gönderim sistemi ile ilerlemedikçe paranız boşa gitmeye devam edecektir.

Daha fazla’nın daha çok gelir’e eşit olmadığı bu platfromda iyi işler yapmak için nelere dikkat etmeli peki? 

Kullanıcı daha mailinizi açmadan, (eğer herşey yolundaysa) inbox’ında gördüğü anda başlıyor işimiz.

Header (Üst Bilgi) Alanları

  • Gönderen Adı: Garip garip isimler, insan isimleri vb. yerine markanızın adına yer verin. Tutarlı olun. Her zaman aynı isim ile gönderin.
  • Gönderen Adres: Maillerinizi gönderdiğiniz adres de markanızı yansıtmalı. Eğer bu adresi kurumsal yapınızın içine alamıyorsanız, mutlaka markaadi@…com gibi bir gönderen adresi seçin. Adresinizin hem insanlar hem de e-posta servis sağlayıcılar tarafından adam yerine konması için gerekmedikçe değiştirmeyin. Spam filtreleri gönderen adreslerinin geçmiş gönderimlerine bakarak sizi değerlendirecektir, eğer bugüne kadar iyi iş çıkarttıysanız karşılığını mutlaka inbox’a sorunsuzca ulaşarak alırsınız. 
  • Konu Alanı: İçeriğinizi açıklayan, kısa (tercihen 5-6 kelimeyi geçmeyen), TÜMÜ BÜYÜK HARF İLE YAZILMAMIŞ ve spam olarak nitelendirilen kelimelerden uzak durun.  Gönderen e-psota adresi ve sunucu spam kontrollerinde her zaman daha öncelikli olsa da eğer skorlarınız düşük ise bu alan da göz önüne alınacaktır. Çok gerekmedikçe özel karakterlerden (kalpler, minik ikonlar) uzak durmaya çalışın. Bu karakterleri her cihaz açamaz ve bazı ESPler (e-posta servis sağlayıcılar) bunları spam olarak değerlendirebilir.

Spam olarak nitelendirilen kelimeler de ne?

En basit haliyle, tüm riski kelimeler. Bir öneri olarak, maili alacak kişiyi arkadaşınızın 10 yaşındaki kızı olarak düşünün. Kullandığınız kelimeleri buna göre seçin. Eğer gri-alan dediğimiz sektörde iş yapıyorsanız listenizin kayıtlı kullanıcılarını 100.000 defa kontrol edin. Sonra bir daha kontrol edin.

  • Web Versiyonu: Her mailinizde mutlaka e-postanın tarayıcılarda görüntülenebilecek bir halini barındırın. Piyasada bu kadar çok ürün ve e-posta okunabilen platform varken e-postanızın her cihazda çalışabileceğinden %100 emin olmanız mümkün değildir. Bu link ile içeriğinizi okuyamayanlar maili web üzerinden görüntüleyebilirler.
  • Text Versiyonu: Şimdiye kadar birçok mailde gözardı edilmiş olan ancak belkide mail içerisindeki en değerli alanlardandır. iPhone’da yada gmail’de maili açmadan önce altta 1-2 satır olarak gördüğünüz gri yazıları oluşturur. Aslında HTML açamayan cihazlarda görünmesi için yaratılmış bu içerik, mailinizin resimsiz, sadece metin halini yansıtır. Bu alanı ayrıca belirleyebiliyorsanız, ilk 100 karakterini özenle seçin. Açılma oranlarını belirlemede önemli rol oynarlar.

İçerik & Tasarım

  • Hero Alanı: Mailinizi açmayı başardığınızı düşünürsek büyük oranda ilk başta görüntülenecek kısmı mailin üstündeki 400-500px’lik alandır. Maili alan kişileri aksiyona (tıklama vb) yönlendirecek alanınız burasıdır. Bu değerli alanı kaybetmemek için en üstte yer alan logo vb. gibi alanlarınızı 100-150px den ufak tutmaya çalışın. Mutlaka bu alana bir metin yerleştirin. Alan kişi resimleri açmasa da, ona mesajınızı verebilirsiniz.
  • Boyutlar ve İçerik Yerleşimi: İdeal bir mailin eni 600px dir. Bunun üstü ve altı cihaz uyumlulukları için risk doğurabilir. Herzaman dikey içerikleri tercih edin. Dokunmatik cihazlar sağolsun, scroll’un ne demek olduğunu biliyoruz ve çok sık kullanıyoruz. İçeriğinizi önem sırasına göre üstten alta doğru devam ettirin. Bu sayede ilk anda yakalayamadığınız aksiyonları devamda yakalama şansınız olur.
  • Resimler: Resim – Metin oranı maksimum %65-%35 olmalıdır. Yani içeriğinizin en az %35’i metin olmalıdır. Kullandığınız her resim için bir arka plan rengi ve alternatif metin bulundurun. Resimleri açmayan kişilerde bile resimleriniz doğru görünmelidir. Arkaplan resimlerinden (eğer mümkünse) uzak durun. Outlook bu resimleri açmayacak ve göstermeyecektir.
  • Metinler: Kısa, vurucu cümleler kullanmaya çalışın. Listeler mailin okunmasını oldukça kolaylaştırırlar. Her zaman için web-safe fontlar kullanmaya özen gösterin.(Arial, Arial Black, Arial Narrow, Comic Sans(!), Courier New, Georgia, Impact, Tahoma, Times New Roman, Verdana…) Diğer fontları da koda gömerek kullanmanız mümkündür, ancak çok verimli çalışmayacaktır. Başlıklar için 22px, ana metin için ise 14px, iyi boyutlardır.

Footer Alanı

  • Bilgiler: Firmanız ile ilgili bilgileri barındırın. Sosyal ağlar, adresiniz, telefonunuz vb.. Bunlar dışında (eğer varsa) ürün kategorilerinize linkler verebilir, mailinizin paylaşılabileceği butonlar koyabilirsiniz.
  • Listeden Çıkma Linki: Linki görünür ve anlaşılır bir yere koyun. Bu butonu halı altına saklamak çok mantıklı bir hareket olmayacaktır. İnsanlar bu butonu bulamadıklarında genelde “spam olarak işaretle” butonunu tercih edecektir. Spam olarak işaretlenme riskinizi daha da düşürmek için bu maili neden aldıklarını yazan bir alan da barındırmak mantıklı olabilir. (Bu e-postayı, yyy adresiniz ile zzz listesine kayıt olduğunuz için alıyorsunuz gibi)

Uyarılar, Öneriler

  • Videoları tıklayınca oynayacak bir şekilde (yotube’un oynatma öncesi hali gibi) bir görsel ile verebilirisiniz. Bu tıklanma oranlarını arttıracaktır.
  • Flash, Ajax, JS kullanmayın. Eğer çok gerekmiyorsa GIF den de uzak durun.
  • Resimler olmadan da mailinizin derdini anlatabilir olması önemlidir. Yazılım, tasarım adımlarında bu hep aklınızda bulunsun.

Umarım bir sonraki e-posta gönderinizde bu bilgiler işinize yarar!