E-posta pazarlaması denen meret gerçektende doğru kullanıldığı zaman çok ekmek yediren, ancak kullanamadığızda da hem çok küfür yemenize, hem de çuvalla para harcamanıza sebep olan birşey. E-posta pazarlamasında dikkat etmeniz gereken başlıkları bir araya toparlamak istedim bu yazıda.

Doğru Altyapı

Bununla başlamak en doğrusu bence. Çünkü elinizin altındaki ekipmanın iyi olması her zaman için hayat kurtaracaktır.

Bounce Hangling

Öncelike alt yapınızın “bounce handling” denen mevzuyu becerebilmesi gerekli. Nedir bounce handling diyenlere şöyle açıklayayım;

“Bounce Handling” bir diğer adıyla “Geri dönen posta işleme”, gönderilen e-postaların sahiplerine ulaşıp ulaşmadığının kotrolünün yapılmasıdır. Bunun için en verimli yol ayrı bir bounce inbox yaratılması ve bu inbox’ın sisteme tanımlanmasıdır. Gönderi yapıldığında sahibine çeşitli sebeplerden ulaşmayan e-postalar (kota doluluğu, spam olarak geri iade, e-posta kutusunun artık var olmaması, domainin artık var olmaması vb.) geri döndüğünde bu e-postaların sisteminiz tarafından ayrıştırılması ve bounce türüne göre (soft: kota aşımı gibi geçici durumlar, hard: e-postanın artık pasif olması gibi kalıcı durumlar) ayrıştırılması ve listenizin bu adreslerden arındırılması işlemine de “Bounce Handling” denir.

Gönderim sisteminizin bounce handling yapması sizi hem uzun vadede spam’e düşme kabusundan koruyacak, hem de daha verimli bir e-posta listenize sahip olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca tüm profesyonel gönderim sistemleri (anlaşılabilir teknik sebeplerle) gönderdiğiniz e-posta başına ücretlendirir sizi. Bu sayede sahibine ulaşmayacak gönderilerden kaçınabilirsiniz.

Otomatik Formlar

Sisteminizin sahip olması gereken 2. önemli özellik ise, otomatik kayıt & ve kayıt silmedir. Bu o kadar önemli bir nokta ki, resmi olarak otomatik kayıt silme linki barındırmak durumundasınız. Konvensiyonel sistemlerde e-posta listesinden çıkmanız için bir adrese mail atmanız gerekir. Bu kullanıcı için çoğu zaman uğraşamıyacağı bir adımdır, ki bir çok kullanıcı iş forwarderlar kullandığı için sisteminiz şaşıracak, hangi kullanıcıyı sistemden çıkartacağını bilemeyecektir. Bunun yerine link ile bu işlemi gerçekleştiren sistemler gönderinin düştüğü inbox’a özel bir link oluşturduğu için sistem çok daha garantilidir. Ayrıca kullanıcılarınızın hangi gönderiden sonra sistemizinden ayrıldığını bilmek paha biçilemez bir veridir, ki aşağıda istatistikler kısmında da bu konuya değineceğim.

E-posta gönderim sisteminizin otomatik kayıt özelliği barındırıyor olması da sizin için çok büyük bir avantaj ve hatta ciddi bir ekonomik kar olarak geri döner. Yine konvensiyonel sistemlerle karşılaştırdığımızda, kayıt formundan gelen e-postayı (yada veritabanınızın dump’ını) alıp bunu e-posta listenize eklersiniz ki mevzu bahis olay ciddi bir işgücü kaybıdır. İdeal bir sistem bunu sizin için yapmalı, size bir form üretip bu formu otomatik olarak işlemeli, size de sadece haber vermeli.

Testler

İdeal bir gönderim sisteminde test yapabilmelisiniz diyeceğim ve e-posta gönderimi yapan birçok firma gırtlağıma çökecek. Ancak evet, ideal bir sistemde A/B yada multi testler yapabilmek önemli bir avantajdır. Hem içerik, hem de başlığı farklı farklı versiyonlarla test etmek gönderdiğiniz kitleyi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Burada ideal senaryo arzu ettiğiniz kadar test versiyonu yaratıp, bu versiyonları listenizin bir bölümünde denemek, tıklama sayısına göre kazananı belirlemek ve gönderinin devamını yapmaktır. Bu, herşeyin ötesinde size hedef kitlenizi daha iyi tanımak gibi muhteşem bir fırsatı yaratır.

Otomatik Gönderiler

Akış kısmında anlatacağım herşeyin can damarı. Belirli aksiyonlara göre (zaman/tıklama/açma vb.) belirli mailleri gönderme sistemi olarak da açıklanabilir. Kullanıcılarınızın maillerinizdeki linklere tıklayıp tıklamadığını, mailleri okuyup okumadığını ölçüp, özel geri dönüşler yapabilir, doğum günlerine otomatikleştirilmiş ancak kişiye özel mailler atabilir ve hatta çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Sisteminiz eğer bunu destekliyorsa muhtemelen zamanlanmış gönderimleri de destekliyordur ki bu da size yılbaşı maillerinizi şubat ayından ayarlayıp unutma fırsatı verir. (paha biçilmez, değil mi!)

Özel Alanlar

Artık bir çok sistemde standart olarak var ancak değinmeden olmaz; kullanıcın sadece e-postası bizim için yeterli değil, adı, soyadı ve bilimum bilgisi bize lazım. Bunları almak, doğru biçimde değerlendirmek ve devam etmek lazım.

Sağlam bir Relay Sistemi

Tamam bu kısım biraz teknik, ancak olabildiğince basite indirgeyip anlatacağım. E-postalarınızı temelde iki şekilde gönderirsiniz. SMTP ve Server Func. SMTP outlook’unuzun gönderi yaptığı yöntemdir ve oldukça standarttır. Mail sunucuzdan çıkar mail ve yolunu bulur. Server Func. ile yaptığınız gönderimlerde ise e-postanız mail sunucuzdan değil direk olarak sunucunuzdan çıkar ve karşı tarafa doğru yol alır. Formlar üzerinden gönderilen e-postalar buna güzel bir örnek sayılabilir. Ancak tüm STMP sistemleri ve Server Side gönderiler belirli limitlere tabiidir ve bu limitler aşıldığında hızla spam olarak işaretlenmeye başlar. Mail sunucunuzun ip adresi kolay kolay değişmeyeceğinden bu hataya düşmüş bir sunucunun aklanması bir ömür sürebilir. Bulk gönderilerde yukarıda bahsettiğim iki yöntem de kullanışlı değildir. Bu tür gönderilerde SMTP Relay denen bir sitem kullanılmalı. Relay denen şey aslında bir kanaldır. Bir relay kullandığınızda kendi sunucunuzu değil bu kiraladığınız relay’ı kullanırsınız ve bu relay sistemi üzerinden gider mailleriniz. Büyük SMTP Relay firmaları postini (gmail spam guard) da dahil olmak üzere bir çok spam filtresi ile anlaşmalıdır. Bu sayede IP adresiniz temiz kalır ve gönderimleriniz %99 yerine ulaşır. Ancak Relay’lere kayıt olmak zor, zaman alan ve çok soru sorula bir süreçtir. Sizden aylık belli rakamlara ait garantiler isterler, dahası spam yaptığınızı hissettiklerinde gözünüzün yaşına bile bakmazlar. Bu sebeplerle bu SMTP Relay firmaları ile dostlıkları olan firmalar bulmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

İyi Bir Kurgu

Gelelim zurnanın zırt dediği yere. E-posta kampanyalarınız sadece manuel gönderimlerden ibaret değil. Elinizdeki tooları kullanarak çok iyi bir kampanya kurgulayabilirsiniz. Aşağıda bir örnek yazıyorum, ancak bu sizi yanıltmasın, burası sonsuz bir deniz;

  • Kullanıcı web-formuna sadece e-posta adresini vererek kayıt olur
  • 1 saat sonra kullanıcıya hoşgeldiniz maili atılır, bu mailde bilglerinizi doldurun, ve bir havuç kazanın denir (bir PDF, %5 indirim, what ever…)
    • Kullanıcı bilgilerini doldurursa (isim soyad ile limitlemeyin, insanların bedava şeyler için neler yapabileceğini hayal bile edemezsiniz) havuçu verdiğiniz bir mail atar sistem. Doğrum günü gibi bilgiler de alınırsa sonraki adımlarda işe yarar.
    • Kullanıcı bilgilerini doldurmazsa, 1 gün sonra son şans doldur kazan maili atılır. Hala doldurmazsa işin ucu bırakılır, kullanıcı veri tabanında bilgileri eksik listesine taşınır.
  • Doğum gününde kullanıcıya özel mailler atılır.
  • 1 ay sonra kullanıcıya hizmet hakkına bir anket doldurması ve bunun sonunda yine bir havuç kazanacağı söylenir.
  • … ve bu böyle devam eder.

Anket sistemi de eğer gönderim sisteminin içinde ise, 1 ayın sonunda elinizde inanılmaz bir CRM datası olacaktır. Üstelik sadece 2 adet havuç ile. CRM konusunda en ketumların bile bundan hoşlanacağını düşünüyorum, ben hoşlanıyorum en azından.

Tasarım & Teknik

Gönderdiğiniz e-postaların her e-posta sisteminde açılacağına emin olmalısınız. Gmail, outlook 2007 bu konuda en büyük engelinizdir. Test edin ve göndermeden her yerde cici göründüğünden emin olun. DIV kullanamazsınız, table sistemini kullanmak zorundasınız. En ideal genişlik 600 – 680 px arasıdır. E-postalarınızı dikey bir formda kurgularsanız bu kullanıcıca ATF (above the fold: ilk açıldığında görünen ekran), BTF (below the fold: scroll ederek görülecek alan) gibi iki alan sunabilir, bu alanları da doğru biçimde değerlendirebilirsiniz. Aşağıda bazı e-posta örnekleri var, ancak belirtmeliyim, ben tasarımcı değil, mühendisim, görsellikten çok işlevi arıyor ve buluyor gözlerim;

Dikkat ederseniz hepsinin en büyük ortak noktası web versiyonu barındırıyor olmaları ve sosyal ağlara linkler barındırmaları. Webde bunlar gibi binlerce tasarım görmeniz mümkün. Sizce atladığım bir başlık var mı? Varsa yorum olarak yazabilirsiniz!

Umarım faydasını görürsünüz 🙂