Uzunca bir süredir eşimle motor üzerine hem birbirimiz ile konuşmak hem de diğer motorlarla görüşmek için iyi bir alternatif arıyorduk. En temel ve kolay görünen yol bluetooth kulaklıklar elbette, ancak bu kulaklıkların iki büyük handikapı var; iyi olanları çok pahallı ve görüşebileceğiniz kişi sayısı hep limitli. (Bunun haricinde Schubert C3 olan kasklarımıza uygun olan alternatif de yok denecek kadar az.)
İlk olarak telefonlarımızı kullanalım dedik, özel bir aksam olmadan, buff’ların içine kulaklıları takıp mikrofonları ağızımıza yakın bir yerlerlere koyarak ve bluetooth üzeriden iki iphone’u birbirine bağlamayı denedik. Kullandığımız uygulama; Instanttalk Çalışıyor elbette, ancak mesafesi inanılmaz kısa (5 mt kadar) ve sadece iki cihaz kullanabiliyoruz. Sadece eşimle çıktığımız yolculuklar için iyi bir alternatif oldu, ancak başka motorlarla görüşmek mümkün değil. Bir de pil hususu var tabii, 2-3 saatlik bir yolculukta pili yarılıyorduk. Sonuç olarak pek kullanışlı olmadığına karar verdik.
Bacak kadar çocukluk zamanlarımdan beri telsizler hep enteresan gelmiştir bana, bu yüzden bir de telsiz yolunu deneyelim dedik. Biraz sancılı oldu ama başardık.
Aselsan’ın malı olması sebebiyle (her ne kadar çinde üretilse de) Cobra MT975’i beğendik. Cobra, aslen bir Amerikan markası, MT’de microtalk serisi olarak geçiyor. PMR (446) bir telsiz, dolayısıyla lisanssız olarak kullanabiliyorsunuz. Şehir içinde 1-2, açık alanda ise 10-15 km ye yakın bir menzili var. Bunun haricinde VOX, Bebek monitörü vb. gibi bir yığın eğlenceli fonksiyonu da var. İşimizi göreceğine kadar verdik.
Telsiz denen şeylerde multiplex iletişim yoktur. Yani telefonda konuştuğunuz gibi konuşurken dinleyemez, dinlerken konuşamazsınız. Konuşmak için PTT (Press to talk) butonuna basarsınız ve söyleyeceğinizi söylersiniz. PMR telsizler için 8 ana kanal ve (bir çok telsizde) bu 8 kanalın 100’e yakın alt şifreleme kanalları olur. Bu kadar az kanal olduğu zaman taksimde telsizi açtığınızda “abi lütfü ustaya 3 çay”, “12 numara hesap istiyor”, “durakta taksi var mı” vb. konuşmalar duyarsınız. Alt kanallar bu yüzden iyidir, adana aradan çıkar, huzur içinde konuşursunuz.
Ancak bu meretlerin en büyük krizi piyasada kask için kulaklık alternatiflerinin yokluğu. Kask kulaklığını getiren tek marka Albrecht (midland) ve onların da jakları kenwood (amerikan). Oysa Cobra’lar 2.5mm’lik mini kulaklık jakları ile çalışıyor (2.5mm, eski nokia kulaklık jak boyutu). Üstelik PTT buton sistemleri de birbirinden farklı. İnterneti iğdiş ederek en sonunda Albrecht’in Cobra’ya uyabilecek (ancak 3.5mm, standart kulaklık boyutu olan) kulaklıklarını buldum. Tek problem bu ara bağlantıda PTT butonu olmamasıydı. Motor üzerinde konuşmak için birşeye basma fikri ilk baştan beri tam olarak içime de sinmediği için VOX (Konuşma ile aktive olan PTT) sisteminden yararlanalım dedik, zaten MT975’i seçmemizin büyük etkenlerinden biri de VOX özelliği idi.
Albrecht’i Bağdat caddesinde DNS diye bir firma getiriyor, cici insanlar, ancak “bende cobra var, naapsak” dediğinizde size midland telsiz satmaya çalışacaklardır. Direndim, ve BHS303 (PTT butonu olmayan ara kablo) ve OHS500 (açık kasklar için kulaklık seti) aldık. (ikisi 85 TL civarı). Kaskların içine yerleştirip ilk olarak yazıcıoğlundan aldığım 3.5mm -> 2.5mm çeviriciyi denedim. Çalıştı. (DNS’deki arkadaş çalışmayacak demişti, inanmayınız)
Ancak bir de bunun üzerine (mono olacak ama) iphone’u bu sete bağlamaya karar verdim. Bunun için birazcık elinizin lehim tutması yeterli.
Neler lazım?
- 3.5 mm’lik 4 boğum erkek jak
- 3.5 mm’lik 3 boğum dişi jak
- Azıcık kablo, en az 3 yol
Kaskınıza bağlı kulaklığın uçları en uctan başlayarak şöyle Kulaklık – Mikrofon – Negatif
iPhone (ve diğer tüm smart phone’lar için) jak uç sıralaması ise şöyle Sol Kulaklık- Sağ Kulaklık – Negatif – Mikrofon
Yapacağınız şey basitçe negatifi ve mikrofonu uygun yerlere, kaskınızdan gelen kulaklığı ise sağ-sol kulaklık girişlerine ortak olarak lehimlemeniz.
Güle güle kullanın 😉
***
Edit (06.06.2015)
Eğer bu kulaklığı PTT sistemi ile kullanmak istiyorsanız yine kendinize ufak bir ara kablo yapmanız gerekli. Bir ucu yukarıda anlattığım gibi 3.5mm’lik 3 boğum dişi, bir ucu 2.5 mm’lik 3 boğum erkek. Aselsan telsizlerde PTT sistemi mikrofon devresinin tamamlanması ile çalışır, dolayısıyla yapacağınız bu ara kabloya ufak bir düğme ekleyip 2. boğumu (mikrofon) açıp kapayarak bunu yapabilirsiniz. Aşağıda benim kullandığım PTT butonsuz ara kablonun resmi var, bir ucunu iPhone, diğerini ise telsiz için kullanıyorum.