Verecek o kadar çok bilgi var ki. Uygulamalar, ister web tabanlı olsun ister mobil, isterse masaüstü için, verilecek bu kadar çok veriyi mantıklı biçimde gruplayıp, anlaşılır bir hale sokmak tasarımdan daha önemli bir iş haline geliyor günden güne.

Ama önce çok değer verdiğim bir dostumun alıntısı ile başlamalıyım yazıma;

Web siteleri güzel olsun diye değil, fonksiyonel olsun diye yapılır. Güzel birşey istiyorsan, kendine bir resim, fotoğraf ya da heykel al.

Serkan Söğüt

Tasarım fonsiyonel bir sanat yani.

Kullanıcı Deneyimi Nedir?

Kullanıcı deneyimi yani UX’in güzel şeyler değil fonksiyonel şeyler yaratmek olduğunu söyledik, ama ne bu UX denen meret?

UX, kullanıcının bir arayüz (UI) ile karşılaştığı zaman hissetiklerinin toplamıdır. İnsan bilgisayar etkileşiminin (HCI) olduğu her noktada geçerlidir. Kullanım kolaylığı, iş akış sürecine katkısı gibi faydalarına göre değerlendirilir. UX tasarımcısı, tasarladığı UI’ın nasıl çalışacağını, metriklerinin ne olduğunu ve kullanıcıya ne sunması gerektiği düşünerek ilerlemelidir.

Web tabanlı tasarım sistemlerine göre nispeten yeni olan UX, ilk Dr. Donald Norman tarafından ortaya atılmış bir etik. Tasarımın merkezine objeyi değil, kullanıcıyı koymak da çıkış noktası. Adına semantik, yani sezgisel tasarım diyenlerde mevcut. Ancak hepsi aynı kapıya çıkıyor; kullanıcıya yeni birşeyler öğretmek yerine, anlaşılır bir sistem sunmak.

UX her UI için aynı değildir

Her projenin ihityaçları, sunmak istedikleri ve en önemlisi hedef kitlesi farklıdır. Bu sebeple tüm projelere uygun bir kurallar listesi yoktur UX’in. Bu tasarımcının sırtına büyük bir yük bindirse de, projeyi iyi etüd eden bir UXD, iş akışını görselleştirip her proje için yep yeni bir anlayış oluşturabilir.

Teknikler

Eğer UX ilginizi çektiyse bu, bu, bu, bu, bu, bir de bunu okumanızı şiddetle öneriyorum. SM’e böyle bir yazıya ilham verdiği için teşekkürler.