Bana verileri anlatırsan öğrenirim, gerçekleri  anlatırsan inanırım ama bana hikayeyi anlatırsan onu sonsuza kadar kalbimde taşırım.

Çocuklara niye masal anlatılır biliyor musunuz? Çünkü insan beyni masallar ile öğrenir, hayal gücü hikayelerle gelişir. O yüzden aynı masalı defalarca anlattırır çocuklar. Her seferinde farklı şeyler hayal ettiği için beyni daha çok gelişir. Peki bunun günümüz markaları ve pazarlama stratejileri ile ne alakası var?

Şöyle bir arkanıza yaslanıp düşündüğünüzde markalarla ilgili en çok ne kalmış aklınızda. Apple desem herkes Steve Jobs’un evlatlık olduğunu, okulu bıraktığını ve bir garajda Apple kurduğunu hatırlarsınız. Coca-Cola desem herkes çok gizli formülünün bir kasada tutulduğunu, bu formülü dünyada bilen 2 kişinin asla aynı uçağa binmediğini hatırlarsınız. Kimse bu şirketlerin kuruluş tarihini ya da cirolarını bilmiyor, çokta umursamıyor. Hikayelerle öğrenen bizler etkileyici hikayesi olan markaları seviyoruz. Aynı şey hayatımızdaki insanlar içinde geçerli. Hikayesini bildiğimiz kişilerle daha yakın arkadaş olmuyor muyuz?

Markalarda aynı insanlar gibidir. Nasıl kendimize yakın hissettiğimiz insanlarla daha çok zaman geçiriyorsak kendimize yakın hissettiğimiz markalarla da daha çok zaman geçiririz. Markaları kendimize yakın hissetmemizin yolu da hikayelerini bilmekten geçiyor. Bir çok şirket başarısızlık hikayelerini anlatmıyor. Ben olsam her şeyden önce onları paylaşırdım. Eğer insanlarla yaptığınız yanlışları ve başarısızlıklarınızı paylaşırsanız markanızla daha rahat empati kurabilirler çünkü insanlarda hata yapıyor. Sadece başarı hikayelerinden oluşan bir marka insanlara çokta gerçekçi gelmiyor. Başarının doğasında var başarısız olmak ve bir marka bunu ne kadar çok anlatırsa müşterileriyle arasındaki duygusal bağ o kadar güçleniyor.

İnsanlara hayal ederek içine girebilecekleri, kendi yaşamlarından izler bulabilecekleri hikayeler anlatın. Benim markamın bir hikayesi yok demeyin. Her markanın bir yaratıcısı vardır ve o kişinin hikayesiyle birlikte markanın da doğum hikayesi vardır.

İyi bir hikaye anlatıcısı olmanın yollarını da bir sonraki yazımda paylaşacağım.

Soru ve görüşleriniz için; [email protected] veya @baturayozden

Sevgiler
Baturay Özden